Träna eller inte träna….

Den största hälsoinvesteringen vi kan göra är att aktivera sig helst dagligen, men någon form av träning samt att äta en välbalanserad kost under dagen!

Men när skall man inte träna? Jo när kroppen säger ifrån och det kan den göra ibland. Kroppen är helt fantastisk att signalera om vi mår bra eller mår dåligt, om vi är i obalans. Tyvärr så sker det lite allt för ofta att vi väljer att inte lyssna: ett par alvedon sen kör vi ett par timmar till.

Den livsviktigaste är smärta, när kroppen signalerar att det smärtar så skall vi stanna upp och känna efter “varför gör det ont”, många gånger handlar det så enkelt som att du behöver byta ställning när du sitter. Många människor som kommer till vården får råd som -träna till smärtgräns, vilket är ett mycket gott råd. Det är få skador som du ska träna på din smärta och experimentera inte själv “Fråga först”!

Andra mycket viktiga signaler är feber och hals ont, dessa två symtom SKALL du inte träna på!

Varför? (informationen nedan är bland annat hämtad från vårdguiden samt råd och rekommendationer från IVA-avd Mälardalens sjukhus)

 http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Hjartmuskelinflammation/

Du kan få hjärtmuskel- och hjärtsäcksinflammation oavsett ålder, risken ökar om du motionerar när du har ont i halsen eller feber. Oftast är de ofarliga komplikationer som kan uppstå efter vissa infektioner och framförallt virusinfektioner.

Ibland kan de vara allvarliga. I de allvarligaste fallen kan hjärtat inte arbeta med full kraft, vilket gör att blodcirkulationen försämras. Då samlas vätska i lungorna, och ibland också i hjärtsäcken, vilket kan ge hjärtsäcksinflammation. Hjärtrytmrubbningar kan förekomma.

Symtom

En virusinfektion innebär oftast att man har feber, är trött, har muskelvärk eller ont i halsen. Om du samtidigt har ont i bröstet, hjärtklappning och är andfådd visar det på att hjärtsäcken eller lungsäckarna kan vara inflammerade.

  • Hjärtsäcksinflammation ger oftare bröstsmärta som påverkas av andning och läge. Smärtan vid hjärtsäcksinflammation kommer plötsligt som en skarp, skärande känsla bakom bröstbenet. Den blir nästan alltid värre när man andas in.
  • Hjärtmuskelinflammation ger ofta en mer diffus bröstsmärta.
Fråga alltid om råd!
Bästa tränings hälsningar