Vibrationsträning

Vibrationsträning är en typ av styrketräning!

Vid vibrationsträning  förbättras muskeltonus, ger ökad styrka, bygger explosiv kraft och uthållighet, ökar rörligheten, förbättrar koordinationen, balansen och stabilitet, ökar blodcirkulationen, viktnedgång, ökad bentäthet, minskad smärta, cellulit reducering.

Vibrationsträning används i dag inom en mängd olika områden tex: Sjukgymnastik, rehabilitering, fitness, elitidrott, styrketräning och företagshälsovård mm.

Vibrationsträning utvecklades av ryska rymdforskare på 1960-talet. Kosmonauternas muskelvävnader förtvinade i viktlöst tillstånd vilket i sin tur orsakade en minskad densitet i skelettet (osteoporosis). För att motverka avsaknaden av gravitation utvecklades metoden”.

Kroppen utsätts för vibrationer vilket ger upphov till kontraktioner i musklerna. Träningen kan variera från isolernade vibrationer till helkroppsvibrationer. Helskroppsvibrationerna aktiverar fler muskelfibrer att delta i varje träningsmoment. Vibrationsträningen blir också så effektiv i o m att du tränar styrka, balans, rörlighet, koordination och coreträning samtidigt.

Träningen på en Power Plate maskin är en tuff och effektiv mjölksyreorgie med snabba synliga resultat, tillsammans med en sund kosthållning. Studie visar att regelbunden träning på Power Plate®, i kombination med en hälsosam diet, har hjälpt deltagarna att uppnå en varaktig, långsiktig viktminskning på upp till 10%.

Power Platemaskinen stimulerar blodcirkulationen omedelbart genom att blodet syresätts och avlägsning av toxiner ökar. I sin tur kan detta bidra till mindre synliga celluliter och en jämnare och slätare silhuett.

Vilka kan träna?

De flesta kan vibrationsträna. Träningen är individuell och kommer anpassas utifrån varje individ. Musklerna aktiveras maximalt samtidigt som träningen är skonsam mot leder, ligament och skelett. Vibrationsträningen innebär att kroppen utsätts för vibrationer som ger upphov till kontraktioner i musklerna. Det finns studier förespråkar vibrationsträning.

 Vilka skall avstå vibrationsträning:

 • Vid infektioner i kroppen (feber, huvudvärk etc.)
 • Vid graviditet
 • Vid akuta nack- och ryggbesvär samt sjukdomar.
 • Ledproteser/metallinplantat inom ett år.
 • Allvarliga hjärt och kärlsjukdomar och pacemaker.
 • Nyopererad (ca 12 v. eller tills ärret är läkt)
 • Tumörer
 • Epilepsi
 • Diabetes
 • Bråck
 • Hornhinneavlossning
 • Akuta inflammationer
 • Gall- eller njursten
 • Nyligen insatt spiral (2 mån)

Rådgör alltid med din läkare/sjukgymnast/ansvarig vårdgivare innan du vibrationstränar, ffa om du känner dig osäker. Det är många gånger fördelaktigt att involvera vibrationsträning i medicinsk behandling. 

Vi kommer under januari/februari erbjuda några introduktions kvällar! 

Bästa tränings hälsningar