6 bra tips till en hållbar kosthållning.

1. “Våga ät dig mätt”

Våga äta dig mätt på bra råvaror helt utan dåligt samvete.  Vi tror inte på förbud. 

– Säger du till dig själv att du aldrig mer ska äta chips, då kommer du inte att göra annat än att gå runt och tänka på chips. Du psykar dig själv till att köpa den största påsen chips, trycka alla på en gång och sen får du dåligt samvete.

– Om 80 procent av den energi du stoppar i dig kommer från schyssta råvaror, ja då kan du någon gång äta chips utan att det ger problem för vikten eller hälsan. Men det stora problemet som vi ser i dag är att många väljer i dag bort bra råvaror och så äter de bara godis, pommes och chips i stället.

Vad kan man vinna på att äta bra råvaror?

– Det är en gigantiskt lång lista. Allt från att bli pigg, slippa magproblem, få bättre sömnkvalitet, effektivare träningsresultat till att minska risken för depression kopplade till näringsbrister och undvika välfärdssjukdomar, 

2. Potatis

Potatisen är lätt att skippa om man försöker äta lite hälsosammare, men om du verkligen vill boosta hälsan är det just den du ska äta mer av.

– Den evigt mobbade potatisen. Väldigt många har fått för sig att man inte får äta potatis för att den innehåller för mycket kolhydrater, och så har man missat att den består av minst 80 procent vatten och massor av vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter.

Dessutom är den lilla knölen både billig och klimatsmart, eftersom vi odlar den i Sverige.

– Den är en av de bästa kaliumkällorna som finns, tillsammans med dadlar, banan och mjölkprodukter. Kalium behövs bland annat för att vi ska hålla ett bra blodtryck och för återhämtning efter träning.

3. Fet fisk

Lax, sill, makrill och annan fet fisk är en bra proteinkälla, men även ett sätt att få i sig D-vitamin, som gör oss piggare, är bra för immunförsvar och muskeltillväxt och skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar.

– Den bästa källan till D-vitamin är solen, men här i Sverige är vi inte jättebortskämda. Vi är helt enkelt mer beroende av maten för att få i oss D-vitamin. Då är fet fisk ett bra alternativ, exempelvis lax

För att få i sig tillräckligt av vitaminet rekommenderar vi er att äta tre filéer i veckan.

4. Betor

Rödbetor, gulbetor och polkabetor. Det finns många olika slags betor att välja mellan, För att maxa med olika antioxidanter ska du blanda dem.

– Betorna förtjänar en plats på listan över bra mat vi äter för sällan. Desto färgrikare mat är desto mer antioxidanter innehåller den, och antioxidanter bygger upp vår kropps försvar.

– Antioxidanter är viktigt då vi upplever stress, att man sover dåligt, kanske är rökare eller lever i en stad med mycket trafikavgaser. För dessa saker skapar fria radikaler i kroppen. Det är som bråkstakar som bara vill slita sönder saker i kroppen. För att stoppa dem behöver vi antioxidanter.

5. Baljväxter

Ärtor, bönor och linser är otroligt näringsrika. De innehåller också fibrer som får tarmbakterierna att trivas.

– Precis som kroppen behöver tarmarna få motion och när vi äter fibrer så får dem bättre förutsättningar att röra sig. Fibrerna blir mat och gör att bakterierna kan fermentera fram nya ämnen som är bra för vårt immunförsvar.

Om man har problem med att man blir gasig av baljväxter, vad kan man göra då?

– Oftast är det kolhydratstypen oligosackarider man reagerat på. Då kan konserverade bönor och linser som man sköljer supernoga vara lättare. Det funkar ofta bättre än att koka torkade baljväxter. Det kan också vara att man äter mer än vad magen pallar, vänj då magen vid baljväxter långsamt.
Den som aldrig äter bönor och linser ska börja med ett par matskedar och försiktigt trappa upp. Det kan även vara så att man lider av IBS, känslig tarm.

6. Raps- och olivolja

Liksom potatisen har oliv- och rapsolja fått ett oförtjänt dåligt rykte, 

– Kroppen behöver olika byggstenar och fett är en av dem. Dels för att reparera våra cellmembran, bygga hormoner som östrogen och testosteron och för att kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E, och K. Rapsolja och olivolja är bra alternativ då de är omättade fettsyror.

Hur mycket olja man ska äta varierar från person till person,
– En deciliter olja har samma näringsvärde som två mindre måltider. Vill man gå upp i vikt är det jättebra att äta mycket olja, men annars kanske man inte ska ta så mycket.